relaxare concentrativa

teama de dentist: de ce apare si cum o tratezi

Relaxare concentrativa

Anxietatea este obisnuita in randul pacientilor care se pregatesc sa ajunga la un cabinet stomatologic. Indiferent de gradul problemelor dentare, nelinistea se manifesta si, in unele cazuri are o intensitate atat de mare incat pacientul ajunge sa evite dentistul chiar si cand are probleme serioase. Fobia de dentist este o problema reala si, de aceea, este bine sa fie tratata din timp pentru ca aceasta sa nu aiba efecte si in alte zone ale sanatatii pacientului.

Teama de dentist este o problema foarte des intalnita. Aproximativ 15% dintre americani si 36% dintre britanici spun ca au evitat vizita la stomatolog din acest motiv. Insa, in primul rand ar trebui sa diferentiem anxietatea de fobie. Chiar daca multe persoane considera ca reprezinta acelasi lucru, de fapt sunt foarte diferite. Persoanele care sufera de anxietate se simt nelinistite inca din momentul in care isi fac programarea la dentist. Au temeri exagerate si nefondate, sunt sigure ca vor resimti durere. Chiar daca, in prezent, procedurile stomatologice nu mai sunt dureroase.

Pe de alta parte, cei care sufera de fobie, resimt aceasta teama la un nivel mult mai ridicat. Pot suferi atacuri de panica, sunt de-a dreptul terifiati, ritmul cardiac li se modifica. Posibil ca inainte de vizita la dentist nici macar sa nu reuseasca sa doarma noaptea sau sa li se faca rau in timp ce asteapta sa intre in cabinetul stomatologic. De asemenea, starea de rau este alimentata de simpla vedere sau de auzul instrumentelor dentare, precum freza.

Cauzele temerilor de dentist

  • Durerea este cea mai frecventa cauza a fricii de dentist. Studiile arata ca persoanele cu varsta mai mare de 24 de ani nominalizeaza durerea printre cele mai imortante cauze care ii tin departe de cabinetul stomatologic. Insa acest lucru se datoreaza tehnicilor mai vechi. In prezent medicina dentara nu este deloc dureroasa.
  • Pierderea controlului se mai numara printre factorii fobiei de dentist, dar si jena. Multe persoane considera ca expunerea unei danturi cu probleme le va strica imaginea si, in plus, lucrarile dentare presupun un contact intim cu medicul. Acest lucru poate face multe persoane sa se simta inconfortabil.

Toate aceste cauze pot fi insa tratate. Medicina a evoluat suficient astfel incat experienta la dentist sa fie nedureroasa. Este important sa stii ca a evita lucrarile stomatologice poate duce la probleme de sanatate grave, iar, in general, persoanele care nu merg la stomatolog au o speranta de viata mai redusa. De aceea, este important sa-I impartasesti medicului toate temerile tale, sa-i explici simptomele pentru ca acesta sa poata alege tratamentul corespunzator pentru a te trata.

Fa o programare pentru relaxare concentrativa la Smilemed acum!