Materiale si metode

Materiale si metode

Subiectii

A fost selectat un lot de 300 pacienti care au beneficiat de manopere de igienizare intr-o arie din Midwestern, 150 dintre acestia fiind selectati dintr-un cabinet stomatologic situat intr-o suburbie frecventata, restul de 150 dintr-o facultate de stomatologie aflata la periferie.

Chestionarul

Studiul de Evaluare a Anxietatii Stomatologice Corelate cu Igienizarea (SEASI) a fost utilizat in acest caz. Studiul a constat din evaluarea celor patru domenii: fobia legata de stimuli specifici, anxietatea generalizata, frica iremediabilului si neincrederea si a utilizat o scala standard de clasificare, de la 1 la 5: 1- deloc, 5-foarte mult. Cele patru domenii au fost dezvoltate utilizand Modelul Anxietatii Stomatologice (MAS) al Universitatii din Washington ca baza teoretica (14) Avand la baza acest model, au fost definite cele patru domenii:

  • anxietatea generalizata este definita ca senzatia aparuta la acei pacienti care gasesc multe situatii diferite ca fiind dificile si stresante.
  • fobia legata de stimuli specifici este teama pacientului de a nu a fi capabil sa suporte o anumita procedura stomatologica sau durerea asociata cu un anumit tratament
  • neincrederea include sentimentul prezent in randul acelor pacienti care experimenteaza o pierdere a respectului de sine, o senzatie de inferioritate, de neajutorare, de victimizare sau suspiciunea si indoiala legata de ceea spune sau face practicianul. Toate definitiile mentionate ale neincrederii reflecta esecuri de comunicare.
  • frica iremediabilului se bazeaza pe teama de a avea o reactie organica necontrolabila in timpul tratamentului stomatologic: infarct miocardic, asfixiere sau reactii alergice.