Interviu Asist. Univ. Dr. Mariana Căramidă din anul 2017
Acum Asist. Univ. Dr. Mariana Căramidă este doctor specialist stomatolog! Vezi aici profilul doamnei doctor Caramida si programeaza-te astazi la un consult de specialitate la Clinica Stomatologica Smilemed!
Are două nepoţele pe care le adoră, îi place să gătească şi are o mulţime de prieteni. Fire muncitoare şi dedicată, copilăroasă, pasionată de meserie, proactivă si implicată, Mariana s-a alăturat echipei noastre recent. I-am spus că ne dorim nu doar să o cunoastem mai bine ci şi să v-o prezentăm şi vouă, moment în care s-a entuziasmat foarte tare şi am început rapid să stabilim detaliile; te lasăm să-i descoperi povestea în randurile ce urmează.
Caracterizează-te în 3-4 vorbe:
Sunt calmă și empatică, loială și muncitoare. Dedicată în orice mă implic și avidă de dezvoltare
De ce ti- e frică?
De tonul ridicat. Am crescut într-un mediu în care certurile nu mi-au fost familiare iar acum ca adult greu tolerez situațiile de acest gen așa că fac tot ce ține de mine să evit să fiu implicată sau să asist la ele.
Povesteşte- mi despre jobul tău!
În clinică sunt parodontolog ceea ce îmi menține permanent intresul ridicat. Pentru că fiecare caz e diferit, pentru ca se corelează cu sănătatea generală, pentru că tratamentul contribuie mult la îmbunătățirea calității vieții oamenilor, pentru că necesită o colaborare de lungă durată cu pacienții – comunicarea fiind foarte importantă, pentru că e o specializare la care permanent se îmbunătățește protocolul de tratament pentru care îmi exersez curiozitatea în fiecare zi.
În paralel, am activitate academică și predau în principal educație pentru sănătate orală, care necesită o doză mare de pasiune și pe care o am. E un domeniu neglijat în țara noastră dar care stă la baza stării de sănătate orală a oamenilor. Care implică multe provocări atât pentru a se adresa unui număr mare de oameni cât și pentru ca acesți oameni cu nevoi diferite să adere la informațiile și comportamentul recomandat și benefic lor . Dar, hei, eu în asta văd frumusețea activării în această zonă.
Cum e colegul ideal?
Pasionat și bun practician, depindem de asta cât timp lucrăm în echipă pentru tratamentul ca ansamblu. Comunicativ într-un mod constructiv pentru echipă. Diplomat și onest.
Cum crezi că te percep colegii tăi?
Sunt curioasă
Iti mai aminteşti de primul job? Vrei să detaliezi?
În facultate am activat în asociația studențească unde am învățat cum e cu lucrul în echipă, organizarea de proiecte și evenimente și prin care am cunoscut atât profesionști care mi-au devenit mentori cât și studenți din țară și din afară cu care am continuat prietenia și colaborarea și după încheierea studiile
Povesteşte-ne despre primul tau pacient!
Primul pacient a fost un băiețel de 4 ani căruia i-am spus, din dorința de a-l face să coopereze pentru a-i trata o carie, că vreau sa îi scot ciocolata dintre dinţi iar el mi-a spus că sigur e de căpșune că aia e preferata lui.
Care a fost cea mai spectaculoasă întamplare care îţi vine în minte cand te gandesti la experienţa ta profesională?
În general spectaculoase sunt rezultatele la persoanele tinere la care afecțiunea se dezvoltă de multe ori rapid dar care au și o capacitate mare de recuperare.
Dar cea mai mare provocare pe plan personal?
Să refuz. Îmi este greu să spun NU de multe ori chiar dacă este dezavantajos pentru mine. Lucrez la asta.
Cum esti ca si pac? Ti-e frica de dentist?
Sunt pacientă cooperantă. Nu intervin peste ceea ce mi se recomandă, am încredere că ce mi se propune și realizează este ce am nevoie.
Cum a fost prima ta experienţă cu stomatologul? Povesteste-o!
Nu îmi amintesc de prima dar știu că mergeam des la dentist când eram copil și de cele mai multe ori mergeam neinsoțită, mă simțeam în siguranță. A fost o perioadă când pentru tratamentul ortodontic veneam în București și eram fascinată de doctorița care mă trata care era permanent zâmbitoare, amuzantă și deosebit de pedantă.
Frica de a vorbi in public e pe primul loc, inainte de frica de moarte- jobul tau presupune sa faci asta! Cum o percepi?
E o provocare, până la urmă ce ajunge la public depinde în mai mare măsură de modul de comunicare decât de conținutul tehnic. Ține de exercițiu iar în cazul meu am învățat din participarea cu prezentărila conferințe, prin activitatea cu studenții și prin dezvoltarea personală în privat
Ce planuri ai? Te -ai gandit la doctorat? Poate … o noua carte?
Work in progress
Iti plac copiii?
Foarte mult. Mă fascinează sinceritatea, logica și capacitatea lor rapidă de a pricepe orice. Și ador râsul copiilor