Discutii

Discutii

Diversi cercetatori au demonstrat ca exista diferente intre sexe in privinta fricii si anxietatii stomatologice. Rezultate similare au fost obtinute si de catre studiul descris care a evaluat frica si anxietatea pacientilor legate de tratamentul de igienizare dentara. Femeile au prezentat scoruri semnificativ mai mari decat barbatii. Acest rezultat coincide cu cercetarile psihologice care au aratat prezinta o teama mai mare decat barbatii (16). Pentru ca barbatii nu-si exteriorizeaza frica asa cum o fac femeile, practicianul trebuie sa fie mai vigilent in ceea ce priveste posibilele manifestari. Emotiile exagerate cum ar fi furia sau nerabdarea pot masca teama.

Dincolo de analiza scorurilor totale, studiul descris examineaza diferentele determinate de sex in relatie cu cele patru domenii ale anxietatii. Holtzman et al. a stabilit ca femeile prezinta un grad semnfificativ mai ridicat de anxietate ca raspuns la tratamentul stomatologic in domeniile stimulilor specifici (senzatia data de ac, senzatia data de freza) si anxietatii generalizate apropierea de cabinetul stoamtologic). Aceste rezultate corespund cu cele ale studiului descris. Aceasta poate sugera ca reactiile pacientilor, fie ca sunt corelate cu medicul stomatolog sau cu igienistul dentar, sunt similare.

Examinarea domeniilor individuale care compun anxietatea generalizata arata un raspuns ceva mai mare al femeilor cu privire la urmatoarele aspecte: ma gandesc la programarea la stomatolog cu multe zile inainte, imi fac griji ca voi suferi fizic, imi fac griji ca igienistul dentar ma va anestezia inainte sa-mi curete dintii. Liddell et al. a emis ipoteza ca impactul diferentelor legate de sex asupra durerii dentare poate fi dat de diferentele in perceptia insemnatatii experientelor dureroase. Cercetarile medicale si psihologice asupra raspunsului uman la stimuli durerosi (nociceptivi) au gasit in general ca femeile prezinta scoruri mai ridicate si toleranta mai mica la stimuli de intensitate data decat barbatii (17,18). Aceste rezultate ofera dovada pentru a demonstra importanta metodelor de control a durerii in timpul tratamentului dentar, nu numai pentru prevenirea durerii concrete, dar si pentru a crea un mediu propice, astfel incat pacientii sa nu-si faca griji legate de apropierea intalnirii cu stomatologul sau griji legate de suferinte fizice posibile.

Walker at al. sugereaza ca femeile care au suferit abuzuri in antecedente prezinta scoruri mai mari ale anxietatii si concluzioneaza ca sentimentul de neajutorare si lipsa a controlului accentueaza aceasta anxietate (8). Corelatia dintre anxietatea stomatologica si pierdera cunostintei a fost validata prin multe studii in acest sens. In studiul de fata, femeile indica un raspuns mai mare in relatie cu urmatoarele domenii: gandul ca ar putea sa lesine, pierderea controlului general, posibila asfixiere cu instrumentarul stomatologic.

Studiul de Evaluare a Anxietatii Stomatologice Corelate cu Igienizarea (SEASI) poate sa fie un instrument valoros pentru practician, pentru ca el obtine informatii despre pacient care ar putea declansa o reactie anxioasa. Aceasta informatie poate fi folosita in implementarea strategiilor care ajuta pacientul sa se adapteze si sa-si depaseasca frica, reusind in ultima instanta sa accepte tratamentul de care are nevoie. Acest domeniu de cercetare fundamenteaza nevoia unei abordari multi-disciplinare in tratamentul anxietatii pacientilor provocate de stomatolog sau de igienizarea dentara. Antecedentele abuzive suspectate pot fi abordate cel mai bine de o echipa care include psihologi si stomatologi.

Nu au fost constate diferente statistice semnificative intre diversele categorii de varsta in relatie cu scorurile totale ale anxietatii provocate de tratamentul de igienizare sau alte diferente semnificative in cadrul celor patru domenii ale anxietatii. De asemenea, nu au fost constatate corelatii intre varsta si sex.

Exista totusi o tendinta de scadere a numarului de cazuri de anxietate provocata de tratamentul de igienizare dentara atat la femei, cat si la barbati, pe masura ce inainteaza in varsta. Din nou, aceste rezultate sustin conceptul ca pacientii raspund similar la tratamentul dentar in general si la cel de igienizare.


Si tie ti-e frica de dentist? Daca ai raspuns DA la aceasta intrebare suna la 021.411.90.54 si intreaba de noul serviciu ce te ajuta sa scapi de frica de stomatolog: avem un specialist ce iti poate oferi suport.