Dictionar de termeni stomatologici

Dictionar de termeni stomatologici

Dictionar de termeni stomatologici

Dictionar de termeni stomatologici

Dictionar de termeni stomatologici – cauti definitiile termenilor stomatologici si nu stii de unde sa incepi? Bazeaza-te pe ajutorul specialistilor medici stomatologi de la Smilemed! Iata o lista cu cei mai uzuali si totusi complicati termeni din stomatologie, explicati pe indelete!

Dictionar de termeni stomatologici

Uneori esti coplesit de multimea de termeni pe care ii auzi din gura stomatologului. Tu stii ca mergi la dentist, insa ti se spune ca trebuie sa vizitezi si cabinetul endodontului si al ortodontului, sa faci o obturatie sau o rezectie… Dar singurul termen medical cunoscut este freza si extractia. Hai sa facem putina lumina in multitudinea de termeni de specialitate pentru ca data viitoare cand vei vizita cabinetul stomatologului sa fii mult mai relaxat:

  1. Pedodont – este medicul specializat in tratarea danturii copiilor. Tratamentele dintilor copiilor sunt esentiale deoarece pierderea precoce a dintilor temporari (de lapte) poate provoca diverse complicatii de eruptie ale dintilor definitivi, cu repercursiuni in viata adulta. De aceea, tratamentul precoce al oricaror afectiuni este extrem de important, ca si folosirea unor metode moderne care previn aparitia cariilor la varste fragede. De asemenea, copiii trebuie educati de mici in vederea ingrijirii corecte a dintilor.
  2. Endodont – este medicul care se ocupa de conservarea danturii. Termenul de “endodontie” provine din limba greaca si inseamna “interiorul dintelui”. Tratamentul endodontic consta in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor datorate pulpei dintelui.
  3. Ortodont – este medicul specializat in prevenirea si tratamentul pozitiei defectuoase a dintilor. Este vital ca dantura sa se afle in stare perfecta nu doar din punct de vedere estetic, ci si pentru ca, din cauza unor anomalii de pozitionare, pot aparea carii timpurii, muschii masticatori pot fi afectati, iar durata de viata a dintelui va fi afectata.
  4. Plan de tratament – este un plan de reabilitare a sanatatii orale. De cele mai multe ori ajungem la medicul dentist atunci cand durerile devin greu de suportat. Insa, de obicei, aceasta amanare are si consecinte. Extractii, necesitatea unor implanturi sau lucrari de amploare etc. Planul de tratament corect realizat presupune atat etape preprotetice – cand se rezolva afectiunile odontale si endodontice si se elimina durerea -, cat si etape protetice – adica realizarea de lucrari dentare, cum ar coroane sau implanturi.
  5. Migrarea dintilor – atunci cand un dinte lipseste, a fost pierdut, restul danturi resimte spatiul ramas liber si incearca sa-l umple. Problemele ce apar insa in urma acestei migrari sunt insa serioase si pot afecta intreaga dantura.
  6. Gingivita – inflamatie cronica a papilei si marginii gingivale libere datorate florei microbiene din cavitatea bucala. Simptomele asociate sunt inflamarea si sangerarea gingiei, tumefierea si inrosirea acesteia.
  7. Rezectie – Metoda chirurgicala prin care se extirpa tesutul periapical bolnav. De cele mai multe ori se poate efectua dupa ce canalul a fost tratat corespunzator prin tratament endodontic si o obturatie de canal.

Write a Comment