01.
Ce este detartrajul și de ce este necesar?
Detartrajul este tratamentul prin care suprafețele dinților sunt curățate profesional de depunerile de tartru. Detartrajul este termenul general cunoscut și folosit când ne referim la tratamentele de curățare a dinților însă din punct de vedere terapeutic detartrajul este doar unul dintre pașii care fac parte din procedura de igienizare profesională, in sine acesta îndepărtează tartru dar pentru că pe suprafețele dentare sunt depuneri nu doar de tartru ci și o peliculă de microbi sau resturi alimentare moi, procedura de igienizare cuprinde în general, în afară de detartraj și airflow (curățarea prin aer-abraziune) și periajul profesional.
02.
Cum se efectuează detartrajul?
Detartrajul se efetuează cu ajutorul unui aparat care folosește ca principiu de functionare ultrasunetele, și printr-un capăt al aparatului care folosește un vârf foarte fin prin care se produc mici vibrații pe suprafața dintelui pe care sunt depuneri dure și astfel bucățile de tartru se vor sparge ușor și îndepărta de pe dinte.
03.
Este detartrajul dureros?
Detartrajul în sine, pe dinții sănătoși sau tratați corespunzător nu este o procedură dureroasă. Și asta pentru că este o curățare de suprafața a dinților, fără să fie invazivă, fără să distrugă suprafața dentară. Micro-vibrațiile pe care aparatul cu ultrasunete le produce pe suprafața dentară sunt suficient de puternice cât să spargă suprafața tartrului dar niciodată atât de puternice încât să degradeze suprafața dinților. Mai mult, intensitatea acestor vibrații este reglabilă în funcție de cantitatea și duritarea tartrului depus iar aparatele sofisticate de detartraj permit și o ajustare a temperaturii apei care se folosește pentru a spăla depunerile ce rezultă în timpul procedurii, fapt care crește comfortul pacienților . Sunt cazuri în care din cauza prezenței cariilor, a retracțiilor gingivale ce duc la expunerea suprafeței rădăcinilor dentare sau în cazul unui smalț subțire sau demineralizat, procedura de detartraj să dea un discomfort pacienților însă aparatele ne permit o ajustare în funcție de sensibiltiatea fiecărui pacient. Sunt rare cazurile în care detartrajele necesită anestezie dar aceasta este o opțiune la îndemână în cazul în care discomfortul nu este altfel gestionabil.
04.
Este necesară anestezia pentru detartraj?
De regula detartrajul se efectueaza fara anestezie insa in cazul in
care pacientul simte un discofort accentuat in timpul interventiei se poate opta pentru anestezie. Asa cum am mentionat si in intrebarea anterioara, sunt foarte rare cazurile în care detartrajele necesită anestezie dar aceasta este o opțiune la îndemână în cazul în care discomfortul nu este altfel gestionabil.
05.
Cât de des ar trebui să fac detartraj?
Generic detartrajele se recomandă să fie efectuate o dată la 6 luni,insă intervalul dintre acestea depinde de eficiența curățării zilnice acasă prin periaj dentar și folosirea produselor de curățare interdentară: cu cât suntem mai riguroși acasă la curățare cu atât depunerile de tartru de pe suprafața dentară sunt în cantitate mai mică sau procesul este mai lent, astfel că perioada dintre detartraje poate crește pănă la 9 sau 12 luni. Sunt și cazuri în care, din diferite motive, perfomanța acasă la curățare nu este satisfăcătoare, sau situații în care pacienții prezintă o vulnerabilitate mai mare pentru dezvoltarea cariilor sau a inflamației gingivale, și astfel igienizările profesionale care includ detartrajul trebuie efectuate la intervale mai scurte de 4 sau chiar 3 luni.
06.
Care sunt beneficiile detartrajului pentru sănătatea orală și generală?
Având în vedere că detartrajul este parte din igienizarea profesională prin care sunt îndepărtare de pe suprafața dentară depunerile de tartru, microbi, resturi alimentare care sunt reprezintă cauza cariilor dentare și a inflamației gingivale, acesta devine procedura esențială de prevenire a problemelor de sănătate orală principale. În lipsa curățărilor profesionale cu regularitate, riscul de dezvoltare a cariilor dentare și a bolii parodontale crește foarte mult.
O dată cu îndepărtarea tartrului prin detartraj sunt îndepărtați și microbii care în cantitate mare duce la infecții cu risc de extindere la nivelul capului și gâtului sau bacterii care induc o inflamație parodontală ce poate complica anumite boli precum diabetul, hipertensiune arterială sau evoluția unei sarcini.
07.
Doare detartrajul?
Efectuat corect și în condițiile normale, detartrajul nu are riscuri sau efecte secundare. E adevărat că la o anumită categorie de pacienți cu probleme grave de sănătate generală detartrajul trebuie efectuat cu precauții și în condiții speciale, dar aceste cazuri sunt rare.
08.
Cum pot să-mi pregătesc dinții pentru detartraj?
Prin curățarea atentă acasă a tuturor suprafețelor dentare, atât prin periaj dentar cât și cu ajutorul produselor pentru curățarea dintre dinți, precum ața dentară, periuțele interdentare sau dușul bucal.
09.
Care sunt pașii de urmat după detartraj pentru a menține sănătatea orală?
După detartraj se recomandă pentru câteva ore evitarea alimentelor închise la culoare (precum cafeaua, vinul roșu, ciocolata, fructele de pădure) pentru a evita pigmentarea rapidă a dinților. În unele cazuri după detartraj poate persista o ușoară sensibilitate la alimentele reci pentru aproximativ 2 zile. Iar pentru întreținerea rezultatului pe termen lung se recomandă o curățare cu atenție acasă, de 2 ori pe zi, cu periuța și pastă de dinți adecvate necesităților fiecărui pacient în parte, precum și produsele de igienizare interdentară, cu menținea ca cea mai riguroară curățare trebuie să fie cea de seară.
10.
Care este costul detartrajului și este acoperit de asigurarea medicală?
Costul detartrajului variază între 380 și 500 RON în funcție de gradul profesional și specialitatea medicului care îl efectuează.
Decontarea prin asigurarea de sănătate de stat se realizează doar în cazul cabinetelor care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în limita plafonului lunar și doar cu posibilitatea decontării unui singur detartraj într-un an.
11.
Ce se întâmplă dacă nu fac detartrajul?
Neglijarea detartrajului si a igienei orale regulate poate duce la probleme serioase de sanatate orala si generala, cum ar fi boli parodontale, infectii bucale, carii dentare, probleme cosmetice. Detartrajul este esential pentru indepartarea tartrului, bacteriilor si a altor depuneri nedorite de pe dinti si gingii, contribuind astfel la mentinerea unei sanatati orale optime si la prevenirea complicatiilor ulterioare.
12.
Cum pot efectua o programare pentru detartraj?
Puteti sa va programati la
cabinet stomatologic Smilemed prin email office@smilemed.ro, pe Whatsapp la numarul de telefon 0727 772 298, telefonic la numerele 0727 772 298/ 0310.051.908 sau direct pe website prin formularul de programari. Va rugam sa specificati procedura pentru care efectuati programarea. Ne puteti oricand adresa intrebari suplimentare la efectuarea programarii, va stam negresit la dispozitie!