Cum poţi preveni afecţiunile parodontale?

Cum poţi preveni afecţiunile parodontale?

Cum poţi preveni afecţiunile parodontale?

Cum poţi preveni afecţiunile parodontale?

Parodontita sau boala parodonală este o afecţiune cronică de natură inflamatorie, cauzată de flora microbiană din cavitatea bucală în anumite condiții. Aceasta afectează gingia şi tesuturile de susţinere a dintelui iar dacă este netratata, în timp va duce la pierderea dinţilor.

Alarmant este faptul că peste 95% din persoanele care suferă de afecțiuni parodontale în diverse stadii, nu au nici cea mai mică idee despre acest fapt, întrucât boala evoluează progresiv în timp şi cu simptome discrete.

Factorii care contribuie la apariţia acestei afecţiuni sunt numeroși şi diverși. Cel mai important factor determinant este placa bacteriană. În lipsa unei igiene dentare corecte placa bacteriană se dezvoltă şi îşi începe acţiunea distructivă. Pe lângă asta sunt bine cunoscuți şi o serie de factori favorizanţi precum fumatul, influența genetică, vârsta dar şi câţiva factori generali de sănătate precum diabetul, anumite medicamente.

Cum o prevenim?

Printr- o mai mare atenţie acordată igienei dentare. Aceasta presupune periajul corect al dinţilor de minim 2 ori pe zi cu paste şi periuţe adecvate dar şi utilizarea unor produse pentru curățarea spațiilor dintre dinți precum ața dentară, dușul bucal, periuțele interdentare.

In plus, ca parodontoza să nu aibă nicio şansă, sunt obligatorii vizitele regulate la dentist  și igienizările profesionale pentru îndepărtarea tartrului şi a plăcii bacteriene, prin detartraj şi periaj profesional.

Simptome şi semne

În prima fază simptomele nu par îngrijorătoare dar asta nu le face lipiste de importanță. Se observă usoara inflamaţie a gingiilor care pot sângera spontan sau la periaj. În timp simptomele devin mai evidente. Apare respiraţia urât mirositoare şi senzaţia de gust neplăcut în gură. Dinţii încep să pară mai alungiți, să se distanţeze și tardive, să se clatine. Unoeri poate fi observat puroi la marginea gingiei.   Aşadar, totul începe cu o banală gingivită care ignorată și netratată poate evolua spre caderea dinţilor.

Tratament

Tratamentul depinde foarte mult de stadiul bolii. În cele incipiente, prin igiena zilnică impecabilă, igienizarea profesională şi controale la medicul dentist, boala poate fi stopată. Tratamentul urmăreşte eliminarea infecţiei, prevenirea distrugerii gingiei și a osului din jurul dinților şi prevenirea mobilizării dinţilor. În funcţie de gravitatea bolii, medicul dentist stabileşte un plan de tratament adaptat fiecărui caz. Placa bacteriană trebuie îndepărtată, pot fi necesare aplicaţii locale de substanţe antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orală. Când defectele osoase sunt importante este necesară adiţia de os, care va îmbunătăţi suportul osos al dintelui.

Câteodată sunt necesare şi tratamente protetice, analize şi echilibrări ocluzale, iar în cazurile avansate se poate recurge şi la tratamentul chirurgical. De precizat că în reuşita tratamentului cooperarea pacientului este esenţială.

Write a Comment

Locul în care te simți nu doar pacient răsfățat ci o persoana respectata tratata cu mult profesionism , promptitudine și multa empatie.

Violeta Costea
Violeta Costea

O echipă de profesionisti!

Madalina Vaduva
Madalina Vaduva

They really give your smile back 🙂

Dan Carbunaru
Dan Carbunaru
Descopera Cardurile Thankyou - Smilemed
Descopera Cardurile Thankyou - Smilemed