Bruxismul, boala dentară a secolului

Bruxismul, boala dentară a secolului

Bruxismul, boala dentară a secolului

Bruxismul, boala dentară a secolului

Bruxismul este o problemă stomatologică care se manifestă prin încleștarea dinților, voluntar sau involuntar, în timpul zilei sau în timpul nopții.

Specialiștii susțin că apariția bruxismului este cauzată de stres și poate afecta în mod grav dantura.Problema dentară, numită și „scrâșnitul dinților“,  este întâlnită atât la adulți, cât și la copii. În cazul adulților, bruxismul poate fi agravat de stres. Afecțiunea este considerată boală dentară a secolului, multe persoane având obiceiul de a-și scrâșnii dinții, cu precădere în timpul somnului.

CAUZELE BRUXISMULUI

Stresul este principala cauză a apariției bruxismului. Somnul pacientului este perturbat producând scrâșnirea involuntară a dinților.

Boli precum Parkinson (afectează abilitățile motorii) și Huntington (afectează coordonarea mișcărilor) pot duce la apariția și dezvoltarea bruxismului.

Multe persoane își stăpânesc agresivitatea, prin încleștarea maxilarului, ceea ce duce la alunecarea dinților și inclusiv la apariția scrâșnirii.

Poziția anormală a dinților cauzează cele mai dese frecări ale danturii, în timpul suprapunerii.

SIMPTOMELE BRUXISMULUI

Cele mai frecvente simptome sunt durerile de cap și cele din zona urechilor, care apar atunci când mușchii sunt contractați. În urma dezvoltării afecțiunii, poate apărea sensibilitatea dinților. La contactul cu  alimente și băuturi reci sau calde, sunt provocate dureri ce au loc la nivelul dinților, dar și al gingiilor. Persoanele care suferă de această afecțiune prezintă dinți tociți, fisuraț sau ciobiți.

STOPAREA BRUXISMULUI

Bruxismul poate fi diminuat și chiar stopat prin reducerea nivelului de stres și cu ajutorul unui somn lin și odihnitor. Pentru a preveni scrâșnirea dinților în timpul somnului, este recomandată folosirea dispozitivelor dentare (gutiere dentare ce opresc bruxismul nocturn). Băuturile și alimentele care conțin cofeină nu sunt recomandate înainte de culcare.

Controlul periodic la medicul stomatolog poate preveni dezvoltarea bruxismului, dar și  afecțiunile dentare apărute ca urmare a scrâșnirii dinților.

Write a Comment

Locul în care te simți nu doar pacient răsfățat ci o persoana respectata tratata cu mult profesionism , promptitudine și multa empatie.

Violeta Costea
Violeta Costea

O echipă de profesionisti!

Madalina Vaduva
Madalina Vaduva

They really give your smile back 🙂

Dan Carbunaru
Dan Carbunaru
Descopera Cardurile Thankyou - Smilemed
Descopera Cardurile Thankyou - Smilemed