Sanatatea orala la adolescenti

Dieta corecta si atentia care se acorda igienei orale sunt foarte importante pentru pastrarea dintilor sanatosi in aceasta perioada.

Cariile si afectiunile parodontale pot reprezenta o amenintare pentru adolescenti la fel ca si pentru adulti. Studii recente referitoare la indicele de sangerare a gingiilor la adolescenti arata ca trei sferturi din adolescentii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani sufera de hipersensibilitate gingivala.

Expertii in igiena orala recomanda:

  • Periati-va dintii corect de cel putin 2 ori pe zi. Programele scolare incarcate pot da nastere la obisnuinta de a consuma "gustari" nocive pentru dinti. Pentru a va mentine starea de sanatate a dintilor este bine sa incepeti cu o alimentatie controlata.
  • Daca purtati aparate dentare, acordati mare atentie igienei spatiilor interdentare. Puteti folosi ata dentara sau periute concepute special pentru curatarea eficienta a spatiilor si a aparatelor fixate pe dinti, precum si dusul bucal.
  • Cum este si firesc, in relatiile dintre tineri zambetul joaca un rol foarte important. Pe linga o igiena bucala riguroasa, la mentinerea unui zimbet atragator contribuie si vizitele periodice la medicul stomatolog.