Notice: Use of undefined constant con - assumed 'con' in /home/smilemed/public_html/en/stirea3.php on line 8
SmileMed

Posibile probleme: cariile

Smaltul dintilor este dur, fiind format din structuri fasciculare de minerale dispuse vertical. In timpul mesei, pe suprafata dintilor se formeaza o substanta acida care se infiltreaza in fasciculele smaltului.

In urma acestui proces de demineralizare se pot forma puncte sensibile pe suprafata dintelui. Nedepistate, aceste suprafete se deterioreaza ducand la formarea cariilor. Fluorul ajuta la prevenirea deteriorarii dintilor incetinind procesul de distrugere a smaltului si grabind procesul natural de remineralizare. Imaginile microscopice de pe suprafata ocluzala a dintelui arata actiunea fluorului asupra dintelui.

 

  • Structura smaltului dintelui inaintea actiunii substantei acide
  • Structura smaltului demineralizat sau afectat de substanta acida
  • Structura smaltului remineralizata sau reconstruita de fluor si de minerale din saliva

 

Sursele de fluor la indemana sunt apa potabila cu continut de fluor, pasta de dinti si apa de gura. Daca apa pe care o consumati nu contine fluor trebuie sa-i spuneti medicului stomatolog. Ar putea fi cazul sa va recomande o anumita pasta de dinti, apa de gura, picaturi sau tablete suplimentare.

Aceste tratamente se administreaza pentru stoparea procesului de deteriorare a dintelui. Daca suprafetele sensibile raman netratate, se pot forma carii. Acestea vor trebui tratate. Neglijate, cariile superficiale se adancesc, ajungand la radacina dintelui si la camera pulpara, dand nastere abceselor dentare. Pentru tratarea lor e nevoie de tratamente de canal mai dureroase si de mai lunga durata.

Evolutia cariei dentare

De cele mai multe ori cariile se formeaza pe suprafata ocluzala a dintelui, intre dinti sau pe radacinile vizibile.

Netratata, caria se extinde.

Caria evolueaza sub smaltul dintelui si poate distruge structura dintelui.

Caria patrunde in camera pulpara si provoaca o infectie care poarta denumirea de abces.