Notice: Use of undefined constant con - assumed 'con' in /home/smilemed/public_html/en/stirea3.php on line 8
SmileMed

Ghid de sanatate dentara

Intrebari si raspunsuri frecvente.

Ce inseamna gangrena la nivel dentar?

Gangrena reprezinta o infectie. Aceasta infectie dentara poate fi insotita de tumefierea tegumentelor din jurul dintelui. Cauzele aparitiei sunt carii netratate, dinti traumatizati. Daca exista o carie la nivel dentar, bacteriile pot ajunge pana la nivelul pulpei determinand infectarea pulpei cu aparitia gangrenei. Netratata, aceasta infectie se poate raspandi la nivelul intregii cavitati bucale si in intregul organism.

Ce inseamna sensibilitate dentara?

Sensibilitatea dentara inseamna aparitia unei dureri usoare si a unui disconfort cand mancati dulce, bauturi reci sau calde sau cand va spalati pe dinti si cand folositi ata dentara. Mai multi factori pot cauza aparitia sensibilitatii dentare ca de exemplu: carii, afectiuni ale gingiei, fracturi la nivel dentar, smaltul abrazat. Vestea buna este ca se poate trata. Specialistii nostri va vor prezenta cu drag toate posibilitatile de tratament.

Care periuta de dinti este mai buna: cea manuala sau cea electrica?

Ambele variante de periute de dinti au avantajele si dezavantajele lor. Cel mai important lucru este sa folositi periuta de dinti si sa va curatati dintii de minim doua ori pe zi (dimineata si seara) timp de 2-3 minute.

Pastele de dinti cu efect de albire sunt eficiente?

Aditional, fata de alte paste, pastele de dinti cu efect de albire contin elemente abrazive si diferiti agenti chimici ce le ajuta sa aiba un usor efect de albire. Ele nu pot insa sa albeasca dintele precum se realizeaza in cabinet o albire profesionala si nu sunt eficiente impotriva depuneri de tartru. Aceste paste sunt ideale pentru pacientii ce fumeaza, beau cafea si ceai, deoarece previn o ingalbenire accentuata a suprafetelor dentare. Aceste paste sunt ideal de folosit dupa ce realizati la cabinetul de stomatologie o albire profesionala.

Ce sunt cariile dentare?

Caria dentara reprezinta o distructie de substanta la nivel dentar. Cariile apar prin descompunerea bacteriilor ce provin de la alimentele si raman pe suprafata dentara necuratata. Aparitia cariilor se poate preveni prin curatarea dintilor de doua ori pe zi, timp de doua minute si prin respectarea programarilor de igienizare realizate de medicul stomatolog. Daca totusi apar cariile, trebuie sa mergeti la stomatolog pentru tratament, deoarece netratate, pot determina aparitia complicatiilor pana la pierderea dintelui.

Ce este fluorul?

Fluorul este un mineral ce intareste suprafata dentara si ajuta in prevenirea aparitiei cariilor.

Ce este un tratament radicular?

In cazul in care o carie dentara a avansat pana la nivelul pulpei, determinand inflamatia sau chiar infectia sa, atunci trebuie indepartata pulpa. Tratamentul radicular consta in indepartarea pulpei infectate, curatirea canalelor radiculare si obturarea lor cu material. Cu tehnologiile moderne existente aceasta manopera nu este dureroasa, iar dupa doua, trei sedinte dintele este complet restaurat.

Ce este o cavitate?

Cavitatea este o gaura la nivelul dintelui, respectiv o pierdere de substanta. Cauzele aparitiei sunt: lipsa igienei bucale, respectiv necuratarea dintilor de minim doua ori pe zi folosind si ata interdentara si persistenta unei alimentari pe baza de zahar. Prevenirea aparitiei se realizeaza prin curatarea riguroasa a tuturor suprafetelor dentare si prin respectarea programarilor de igienizare realizate de medicul stomatolog.

Care este cauza unei respiratii urat mirositoare?

Studiile dentare au aratat ca 85% din pacientii ce prezinta o respiratie urat mirositoare, denumita halitoza, au o cauza dentara. Acestea pot fi:

  • Afectiuni ale gingiei
  • Carii
  • Gura uscata (xerostomie)
  • Bacteria la nivelul cavitatii bucale

Apa dentara acopera pe o perioada limitata respiratia urat mirositoare, dar nu trateaza cauza. Trebuie sa mergeti la medicul stomatolog sa trateze afectiunea.