Notice: Use of undefined constant con - assumed 'con' in /home/smilemed/public_html/en/stirea3.php on line 8
SmileMed

Ata dentara

Importanța aței dentare a devenit recent subiect de controversă în mass media. Se justifică sau nu folosirea dental floss-ului?

Este important să recunoaștem rolul curățării interdentare – a spațiilor dintre dinți unde periuța de dinți, fie ea electrică sau manuală, nu poate îndepartă în totalitate resturile alimentare. Placa bacteriană acumulată în aceste zone conduce la formarea cariilor interdentare și a inflamației gingivale, de aceea pentru prevenirea lor este crucial să folosim zilnic un produs de curățare interdentară. Există mai multe astfel de produse, pe lângă ața dentară, menționăm periutele interdentare, dusul bucal, airfloss-ul, iar alegerea celui potrivit se face personalizat, în funcție de nevoia fiecărui pacient și, mai mult,, uneori în cazul unui pacient, diferit de la o zona a arcadelor dentare la alta.

Din punct de vedere al sănătății gingivale, Federatia Europeană de Parodontologie, a analizat și publicat în 2015 rezultatele studiilor realizate de-a lungul timpului în legătură cu eficiența curățării interdentare. Concluzia acestor experți a fost că periuțele interdentare reprezintă produsul de primă alegere datorită celei mai mai eficiențe în îndepărtarea plăcii microbiene și a reducerii inflamației gingivale din spațiile interdentare, dintre toate produsele din această categorie. Foarte important este ca aceste periuțe să fie utilizate doar când spațiile interdentare permit folosirea acestora fără să traumatizeze gingia iar dimensiunea potrivită și modul de utilizare sunt stabilite doar în urma examinării și indicațiilor oferite de medicul dentist sau specialistul parodontolog în cabinetul stomatologic. Ața dentară este dovedit a fi eficientă în ceea ce privește prevenirea cariilor dentare însă în cazul pacienților cu probleme parodontale, eficiența este una scăzută, de aceea folosirea acesteia se rezumă doar la zonele de pe arcadele dentare în care spațiile sunt foarte reduse între dinți și în care periuțele interdentare nu pot pătrunde.

În concluzie, folosirea zilnică a aței dentare se justifică în cazul pacienților predispuși la carii însă în cazul pacientilor cu afectare parodontală se justifică înlocuirea aței dentare cu periuțele interdentare.

Vă invităm să vizualizați câteva animații legate de tehnicile corecte de folosire a periuțelor interdentare și a aței dentare, pe website-ul Federației Europene de Parodontologie!