Notice: Use of undefined constant con - assumed 'con' in /home/smilemed/public_html/en/stirea2.php on line 8
SmileMed

Restaurari ultraconservative?

Medicina Stomatologica - revista Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice din Romania, nr. 6/2000 Stomatologia - revista Societatii Romane de Stomatologie nr. 3/2000

Smaltul si dentina sunt inca cele mai bune "materiale dentare" care exista. De aceea, tehnicile minim invazive, care conserva o mare parte din structurile sanatoase ale dintelui, trebuie sa fie de preferat. Tehnicile minim invazive sunt benefice si din punct de vedere al pacientului. Este mai putin discomfort si mai putin probabila folosirea anesteziei. Si, nu in cele din urma, este si perspectiva ca reconstructia sa dureze intreaga viata. Inlocuirea obturatiilor de amalgam conduce la obturatii si mai mari ce au pronostic si mai limitat in timp, iar tehnicile de inlocuire pot cauza afectarea dintilor vecini sanatosi.

In multe tari, stomatologia restaurativa a fost numita stomatologie conservativa. Cu greu o putem denumi stomatologie conservativa, dar cum metodele traditionale erau foarte invazive si cereau indepartarea smaltului si dentinei sanatoase, se poate intelege acest lucru.

Din fericire, stomatologia moderna a adus cu ea noi materiale, tehnici si instrumente care fac stomatologia conservativa practicabila si stomatologia ultraconservativa o realitate. Obturatiile adezive elimina nevoia extensiei preventive. Compozitele asemanatoare smaltului (hibride si fluide) ofera posibilitatea obturatiilor de lunga durata cu minimum de sacrificiu dentar. Depistarea precoce a cariilor si obturatiile ultraconservative previn aparitia cariilor secundare. Noi instrumente precum cele de microabraziune si freze pentru santuri si fosete ofera stomatologului tehnici care permit preparatii minime si acceptarea totala a pacientului.

Autori:

  • Dr. George Freedman - presedinte al Academiei Americane de Stomatologie Estetica 1990-1991, director al programelor postuniversitare de estetica dentara la SUNY Buffalo;
  • Dr. Fay Goldstep - lector estetica dentara la Universitatea din Minnesota;
  • Dr. Ramona Brad - medic stomatolog stagiar, manager relatii tehnice externe Procter&Gamble Romania;
  • Dr. Daniela Albu - medic stomatolog stagiar, UMF Carol Davila Bucuresti;
  • Dr. Florin Lazarescu - medic stomatolog stagiar, UMF Carol Davila Bucuresti